Jicht-dieet

Het jichtdieet helpt u om jicht en de bijbehorende aanvallen te voorkomen. Wat is jicht precies en hoe werkt het jicht dieet?

Wat is jicht?

Jicht is een reumatische aandoening, die af en toe ineens zijn kop opsteekt. Het ontstaat als er teveel urinezuur in het lichaam is. Het urinezuur hoopt zich op bij het afbreken van purine, of lichaamseiwitten. Doordat u teveel urinezuur in uw bloed krijgt, krijgt u ontstekingen bij uw gewrichten, dat veroorzaakt de jicht. Meestal heeft u dit in de gewrichten van uw tenen.

Hoe werkt het jicht dieet?

Purine, een van de schakels van een jichtaanval, zit ook in voedsel, het is dus belangrijk dat u voedsel zonder purine eet. Het is belangrijk dat u met uw huisarts overlegt, voordat u op dit dieet overgaat. Samen bepaalt u hoeveel purine u per dag mag krijgen. Volgens dit dieet mag u niet teveel vlees, en als u vlees kiest, kies dan voor vlees met een lage hoeveelheid purine, zoals eend, ham, kip, konijn, rundvlees, leverworst, tong of varkensvlees. Er zit veel purine in bacon, kalfsvlees, kalkoen, schapenvlees of wild. U kunt beter geen zalm eten, maar u kunt bijvoorbeeld wel baars eten. Als u last van jicht heeft, mag u niet meer dan 125 gram vlees of vis per dag. Verder moet u veel drinken, 2,5 tot 3 liter vocht per dag, goed over de dag verdeeld. U mag matig alcohol, maar liever geen bier, hier zit ook veel purine in.

Verder is het belangrijk dat u een gezond gewicht behoudt. Overgewicht werkt jicht in de hand. Maar u mag niet te snel afvallen, want ook daardoor kunt u meer last van jicht krijgen. Kies voor een dieet met minder vet en suiker, in plaats van bijvoorbeeld een koolhydraatarm of eiwitrijk dieet.


Copyright 2009-2024 Afslanken-Afvallen.nl - Linkpartners