COPD

nhg-standaard-copd Steeds meer mensen raken bekend met de longziekte COPD. Je krijgt de ziekte niet zomaar, een van de bekende oorzaken is het roken van sigaretten of veelvuldig en langdurig contact met een vervuilde omgeving. Hierbij kun je denken aan gebieden met hoge fijnstof concentraties of andere luchtvervuiling. Zoals gezegd krijg je COPD niet zomaar. In de regel zijn de patiënten dan ook vaak volwassenen die ouder zijn dan 40 jaar. Het vervelende aan de longziekte, is dat er tot vandaag de dag nog altijd geen geneesmiddelen of andere technieken voorhanden zijn waarmee je van COPD kunt genezen. Het is dus erg belangrijk om je longen gezond te houden, maar hoe doe je dat?

Beweeg voldoende

Allereerst is het belangrijk om aan je conditie te werken en er in ieder geval tenminste voor te zorgen dat je voldoende beweegt. Er zijn inmiddels diverse onderzoeken die hebben uitgewezen dat veel stil zitten of liggen slecht voor je lichaam is, dus wees alert en beweeg ook gedurende de dag voldoende. Dit kun je doen door bijvoorbeeld niet de lift, maar de trap te gebruiken en niet je collega's koffie of thee te laten halen, maar zelf even naar de koffieautomaat te lopen. Natuurlijk verdient het ook de voorkeur om met de fiets naar je werk te gaan of tenminste naar het station te fietsen als je niet met de auto gaat. Tenslotte kun je onder bewegen ook werkzaamheden meenemen, zoals het schoonmaken van je woning of het doen van boodschappen.

Gezonde voeding

Het is belangrijk om voldoende beweging te combineren met gezonde voeding. Uit de voedingsmiddelen die je consumeert kan je lichaam namelijk allerlei voedingsstoffen halen die het nodig heeft om goed te kunnen en te blijven functioneren. Denk hierbij aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Een mens dat voldoende beweegt en daarnaast ook nog eens gezond eet heeft over het algemeen een veel kleinere kans om ziek te worden of chronische ziektes te krijgen.

Vermijd smog

Wanneer er een hoge concentratie vervuilende stoffen in de lucht zit, spreken we van smog. Je zult ongetwijfeld de beelden van het nieuws herinneren waarop te zien was hoe grote steden in bijvoorbeeld China erg mistig oogden door smog. Smog is niet goed voor je gezondheid. Wanneer er sprake van is, kun je beter binnen blijven en is het af te raden om in de buitenlucht bijvoorbeeld te gaan hardlopen. Voer deze activiteiten op een ander moment uit wanneer de smog door de wind is afgevoerd.

Stop met roken

Inmiddels is het algemeen bekend dat het roken van sigaretten ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Gelukkig neemt het aantal rokers in ons land af en wordt roken ook in steeds minder ruimtes geaccepteerd. Een grote stap in het tegengaan van het inademen van rook is jaren geleden in de horeca gezet, toen het verboden werd om onder andere in discotheken en kroegen sigaretten te roken en daarmee ook de gezondheid van andere mensen aan te tasten. Wanneer je dus rookt, is het zeer verstandig om hier zo snel mogelijk mee te stoppen. Hierbij kun je hulp inschakelen van onder andere de huisarts. Denk niet dat wanneer je al jarenlang rookt het geen zin meer heeft om nu nog te stoppen. Stoppen met roken is namelijk altijd gunstig voor je longen en daarmee de moeite meer dan waard.

Klachten rondom de ademhaling

Neem klachten die met de ademhaling te maken hebben altijd serieus. Valt het je bijvoorbeeld op dat je regelmatig kortademig bent of het spaansbenauwd krijgt? Ga dan zeker even langs bij de dokter om na te gaan of er misschien iets aan de hand is met je longen. Indien mocht blijken dat je COPD hebt, dan is het goed om te weten dat er vandaag de dag diverse hulpmiddelen zijn ontwikkeld die ingezet worden om de longziekte beter te kunnen behandelen en daarmee het dagelijks leven minder belemmerend te maken. Een van deze hulpmiddelen is de NHG standaard COPD. Mensen die in de longzorg actief zijn, maken geregeld gebruik van de NHG standaard COPD om hun patiënten beter te kunnen behandelen.

Conclusie

Samengevat kunnen we stellen dat er diverse maatregelen zijn die je kunt nemen om te voorkomen dat de conditie van je longen steeds verder verslechterd. Daarnaast is het mooi dat er in de medische wereld op allerlei gebieden stappen worden gezet om longziektes beter te kunnen behandelen. Nog beter zou het natuurlijk zijn als er niemand meer last zou hebben van longziektes zoals COPD.


Copyright 2009-2024 Afslanken-Afvallen.nl - Linkpartners