Afvallen door een glutenvrij dieet

Glutenvrij afvallen wordt vandaag de dag steeds populairder. Mensen die glutenintolerant zijn kijken wellicht raar op bij het feit dat steeds meer mensen vrijwillig kiezen voor een glutenvrij dieet, terwijl zij hier juist toe gedwongen worden. Desalniettemin is glutenvrij eten een effectieve manier van afvallen. Voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) ligt dit wat ingewikkelder.

Glutenvrij eten

Wanneer je kiest voor glutenvrij afvallen is dat best een grote stap. Je moet namelijk nogal wat etenswaren laten staan. Veel van wat de gemiddelde Nederlander dagelijks eet bevat immers gluten, wat de naam is voor een groep eiwitten die veel voorkomt in bepaalde granen. Belangrijke voorbeelden van producten die gluten bevatten zijn: brood, muesli, pasta, pizza, koek, soep, vleeswaren, snoep en bier. Dit lijkt veel, maar er blijven genoeg etenswaren over waar van nature geen gluten inzitten. Voorbeelden hiervan zijn: aardappelen, fruit, groente, zuivel, rijst, vlees, vis, thee, enzovoort. Een glutenvrij dieet is dus nog altijd een gevarieerd dieet.

Glutenvrij afvallen als coeliakiepatiŽnt

Voor mensen die lijden aan coeliakie is het essentieel om glutenvrij te eten. Krijgt een coeliakiepatiënt wel gluten binnen, dan loopt hij een grote kans om beschadigingen aan de darmen op te lopen. De darmvlokken raken dan namelijk ontstoken waardoor voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen. Dit leidt onder meer tot diarree, vermoeidheid en andere klachten. Als coeliakiepatiënten beginnen met een glutenvrij dieet heeft dat niet voor ieder van hen hetzelfde effect. Ze kunnen er namelijk zowel van afvallen als van aankomen. Aan de ene kant zijn veel patiënten enigszins ondervoed voordat ze met het dieet beginnen. Door hun aandoening worden voedingsstoffen immers niet goed opgenomen. Als ze dan stoppen met het eten van gluten komen ze dus juist aan. Aan de andere kant is het mogelijk dat coeliakiepatiënten te veel eten omdat ze nooit verzadigd raken. Een glutenvrij dieet zorgt er dan voor dat ze zullen afvallen.

Koolhydraten

Mensen die wel tegen gluten kunnen zullen vrijwel allemaal afvallen als ze beginnen met een glutenvrij dieet. Een belangrijke reden hiervoor is dat je automatisch minder koolhydraten binnenkrijgt als je geen gluten meer eet. Granen bevatten namelijk veel koolhydraten en koolhydraten worden in je lichaam uiteindelijk omgezet in vet. Kort gezegd zijn glutenvrije producten over het algemeen ook gewoon gezonder dan de producten die je moet laten staan als je geen gluten meer eet. Logisch dus dat je ervan gaat afvallen.

Glutenvrije boodschappen

Wil je overstappen op een glutenvrij dieet, dan wordt het een stuk lastiger om je dagelijkse boodschappen te doen. Bedenk maar eens hoeveel procent van wat er in de schappen van de supermarkt staat gluten bevat. Van veel producten waar gluten inzitten zijn er wel glutenvrije versies, maar die zijn wat moeilijker te vinden. Gelukkig zijn er in de grotere supermarkten genoeg glutenvrije producten te vinden. Zo wordt glutenvrij afvallen een stuk makkelijker.


Copyright 2009-2024 Afslanken-Afvallen.nl - Linkpartners