Vitamine B5

Vitamine B5 wordt ook wel pantotheenzuur genoemd en deze hoort ook bij het vitamine B-complex. Vitamine B bestaat uit meerdere vitaminen en is daarom opgedeeld. Deze vitaminen zijn in water oplosbaar. Vitamine B5 zorgt voor de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Verder speelt ze een belangrijke rol bij de vorming van enkele hormonen.

Vitamine B5 krijgt u binnen via verschillende voedingsmiddelen, zoals vis, vlees, aardappelen, eieren, melkproducten, groente en fruit.

Een hoge inname van vitamine B5 geeft geen nadelige effecten. Een tekort aan vitamine B5 treedt alleen op wanneer er sprake is van ernstige ondervoeding. Er zijn in Nederland geen specifieke verschijnselen bekend bij een tekort van deze vitamine. Wel is bekend dat in de oorlogsjaren een pijnlijk gevoel aan de voeten veelvuldig voorkwam. Dit kwam waarschijnlijk door een tekort van deze vitamine.

Vitamine B5 is een belangrijke vitamine voor ons lichaam, want ze zorgt er immers voor dat eiwitten, vetten en koolhydraten worden afgebroken.


Copyright 2009-2024 Afslanken-Afvallen.nl - Linkpartners