Vitamine K

Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine. Deze is belangrijk voor de bloedstolling en voor de stofwisseling en de botten.

Vitamine K wordt in uw lichaam aangemaakt en wel in de (dikke) darm. Dit wordt gedaan door de bacteriŽn die hierin zitten. Dit gebeurt vanaf een leeftijd van ongeveer drie maanden. Daarom krijgen pasgeboren baby's extra vitamine K toegediend , omdat ze dit zelf nog niet kunnen aanmaken en niet genoeg in hun lichaam hebben. Daardoor neemt de kans op bloedingen af. Voedingsmiddelen waar vitamine K in zit zijn onder andere in groene bladgroente, melkproducten, eieren, granen, vlees, groente en fruit.

In de praktijk is het nog niet voorgekomen dat iemand een teveel aan vitamine K in het lichaam heeft. Wel is het van belang dat mensen die antistollingsmiddelen gebruiken, contact opnemen met de huisarts. Dit omdat vitamine K een belangrijke rol speelt bij bloedstolling.

Een tekort aan vitamine K leidt tot een vertraagde bloedstolling. Dit kan bloedingen veroorzaken. Ook komt een tekort van vitamine K weinig in de praktijk voor. Wel kan dit voorkomen bij pasgeboren baby's of mensen die langdurig antibiotica slikken. Zuigelingenvoeding bevat voldoende vitamine K en daardoor wordt dit tekort bij pasgeboren baby's gecompenseerd.

Vitamine K speelt dus een belangrijke rol bij de bloedstolling. Een tekort of teveel komt zelden voor.


Copyright 2009-2024 Afslanken-Afvallen.nl - Linkpartners